
Sernik w cieście - do kawy czy herbaty, na święta i na co dzień. Miękki, delikatny, aż chce się brać następny kawałek !
Składniki na:
- forma 24x28
- 1 masło
- 5 żółtek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki stołowe cukru
- 2 łyżki stołowe kakao
- 2,5 szklanki mąki
- 1 kg twarogu sernikowego
- 2 jajka
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 3/4 kostki masła
- kilka kropli olejku waniliowego
Wyrobić w misce ciasto ze składników - dodać kolejno mąkę, cukier, proszek do pieczenia, żółtka i masło. Zagnieść najlepiej na stolnicy i podzielić na 2 części. jedną włożyć do zamrażarki (to będzie nasza kruszonka z góry).
Przygotowujemy masę serową: w szklance ubić 2 jajka, wrzucić do miski i dodać cukier, twaróg, masło, miksować i w między czacie wsypać budynie i wlać olejek waniliowy (kilka kropli).
Przygotować formę - wyłożyć papierem, i wyłożyć spód ciastem, potem ułożyć masę serową i na wierch z zamrażarki utrzeć ciasto w paseczki.
Pieczemy ok 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
Smacznego.